Enter the studio: Caroline Cracco

Caroline Cracco was van jongs af aan gek op tekenen en knutselen. Toen ze besloot er haar werk van maken, leverde dat een dilemma op. Ze wist dat het moeilijk zou worden, zo niet onmogelijk, om een werkgever te vinden die haar zou aannemen als fulltime illustrator en haar in haar eigen stijl zou laten tekenen.

Toch was ze vastberaden daaraan vast te houden. Daarom besloot ze na haar afstuderen voor zichzelf te beginnen. Dat veel van haar familieleden zelfstandig ondernemer zijn, gaf haar het duwtje in de rug dat ze daarvoor nodig had.

Het was de juiste keuze, blijkt nu. Caroline maakt illustraties, infographics en animaties, in haar eigen stijl, voor allerhande publicaties, boeken en commerciële projecten.

Haar portfolio zit bomvol illustraties met die kenmerkende Cracco-touch: vrolijk, lichtvoetig en stijlvol.

Vetrouw op je intuïtie en zet door, zou ik tegen iedereen willen zeggen die net een creatieve studie heeft afgerond en erover denkt om voor zichzelf te beginnen. Niet opgeven!’, zegt Caroline. Precies zoals ze zelf heeft gedaan, wat haar heeft gebracht op het punt waar ze nu staat met haar bedrijf.

Enter the studio Vechtclub XL Caroline CraccoEnter the studio Vechtclub XL Caroline Cracco

Inspiratie

Om geïnspireerd te blijven probeert ze zo veel mogelijk een open blik te houden en om zich heen te blijven kijken.

Maar af en toe keert ze juist de blik naar binnen en sluit ze zich af voor alle ruis, om haar werk zo objectief mogelijk te bekijken. ‘Dat heeft me echt geholpen om mijn eigen stijl te ontwikkelen en te blijven ontwikkelen’, zegt Caroline. ‘Dat is voor mij erg belangrijk.’

Ze stort zich vol overgave op ieder project en stopt niet voordat ze voor honderd procent tevreden is.

‘Dat is een van de dingen die ik moeilijk vind aan ondernemerschap’, bekent ze. ‘Ik vind het lastig om me aan het aantal uren te houden waarvoor budget is uitgetrokken als mijn gevoel zegt dat ik nog lang niet klaar ben. Ik luister dan meestal naar mijn gevoel en ga door tot ik tevreden ben. Daar haal ik meer voldoening uit.’

Dankzij deze perfectionistische mentaliteit haalt ze het beste uit zichzelf, één van de redenen dat ze inmiddels mag illustreren voor bladen zoals Flair, Libelle en Margriet.

Enter the studio Vechtclub XL Caroline CraccoEnter the studio Vechtclub XL Caroline Cracco

Netwerk

Caroline heeft geleerd om ondernemerschap en creativiteit te combineren dankzij een uitmuntende werkmentaliteit, een open blik en door zichzelf de ruimte te gunnen om nieuwe dingen te proberen.

‘Gelukkig heb ik een groot netwerk van creatieven bij de hand die mij hierbij kunnen helpen’, stelt ze.

Binnen Vechtclub XL, waar haar tekentafel in een van de grootste en drukste ruimtes in het pand staat, werkt ze bijvoorbeeld samen met productontwerper Mianne de Vries, voor wie ze geïllustreerde kaarten ontwierp bij een van haar producten. Ook voor zakelijk advies kan ze terecht bij haar collega-ondernemers.

Meer informatie over Caroline Cracco.

Binnenkort vind je in het Clubblad het volgende interview met een creatief ondernemer uit Vechtclub XL: Nieuwe Heren.


Enter the Studio is een initiatief van Kris Black Design (interview en concept), Renske Versluijs (styling en fotografie) en Simone van Rees (studio fotografie), in samenwerking met Hustle Creatives (film) en Ghislaine van Drunen (vertaling en eindredactie).